dijous, de juliol 20, 2006

Propopostes per aquest estiu

Grup Cultural de la Dona de Sant Quirze del Vallès, CATERINA ALBERT

CATALUNYA LÚDICA I TRADICIONAL

JULIOL i AGOST 2006


FINS EL DIA 23 DE JULIOL: 50 ANYS DE GEGANTS A RUBÍ.
A aquesta localitat del Vallès Occidental volen commemorar que fa molt anys, tants com 50, els va agafar la fal·lera gegantera. I ho volen fer amb una exposició que durà per títol: “Humans de cartró, 50 anys de tradició gegantera a Rubí (1956-2006)” que es podrà veure al Castell-Ecomuseu Urbà de la ciutat fins el dia 23 de juliol. A la mostra hi haurà fotografies, documents i fins i tot vestits antics dels gegants, que van impulsar la tradició gegantera de la vila.
Més informació: Tel. 93 647 17 62 77 i Ajuntament de Rubí



DEL 20 AL 23 DE JULIOL: FESTA DEL RENAIXEMENT A TORTOSA.
A aquesta bonica localitat reneix, un anys més, als carrers i façanes de la població es guarneixen per a la festa renaixentista. Els habitants es vesteixen d’època com si els armaris de les cases amaguessin una porta que connectés directament amb el segle XIV. Mercat, activitats cultural i gastronòmiques, música i molts actes més conformen un programa ben atractiu.
Més informació: 977 58 58 00 i Ajuntament de Tortosa

EN EL DECURS DE TOT JULIOL: FESTIVAL DE FESTIVALS A IGUALADA.
A Igualada l’espectacle està servit, doncs, es celebra “Imagina”, un festival que ofereix més d’un centenar d’espectacles. Esport, música, teatre, dansa, cinema... i de forma destacada, l’European Balloon Festival, una concentració internacional de globus aerostàtics que farà les delícies de petits i grans. A més de tot això, també podreu veure un piromusical, un concert de Lax’n Busto i una festa per Àfrica.
Informeu-vos al telèfon: 93 803 19 50



JULIOL I AGOST: “SORBETS DE FRESCA” A SABADELL.
A la capital del Vallès Occidental les tardes i vespres de tot el juliol i agost a els Jardins de la Caixa de Sabadell s’omple de gent que volen gaudir d’un ventall ben variat d’espectacles. Es tracta d’un programa curull d’activitats culturals entre les quals es pot triar veure una pel·lícula, o bé assistir a una demostració de titelles, apuntar-se a uns tallers de cuina, de dansa de Bollywood, de reciclatge... o fins i tot, aprendre tai-txi. Això només és un tast d’aquests sorbets que us ajudaran, ben segur, a passar millor l’estiu, a la fresca!
Informació: 93 725 95 22, Ajuntament de Sabadell i Caixa de Sabadell




FINS L’AGOST: “VIU LO RIU EBRE “ A TORTOSA.
Des de Tortosa Turisme arriba una proposta ben suggeridora: l’oportunitat de fer un descens per riu Ebre amb muletes, les tradicionals embarcacions de rems, tal i com ho feien els antics navegants dels pobles de la zona. L’activitat costa 10 Euros i inclou el transport en autocar, degustació de baldana i el descens en muletes de Xerta fins a Tortosa, on es visitarà la catedral Santa Maria, La proposta tindrà lloc tots els dissabtes fins el mes d’agost.
Mes informació: Tel. 977 44 96 48



DIES 12 i 13 D’AGOST: EL GUIMERÀ MÉS MEDIEVAL.
Els veïns i veïnes de Guimerà s’aboquen a la preparació del mercat medieval que se celebra un cop l’any. Si hi aneu, podreu comprar, ara aquí, ara allà, alguns dels productes gastronòmics de la comarca o bé badar davant dels artesans que bufen ampolles i mostren com eren els oficis d’abans. Quan haureu fet les voltes reglamentàries pel recinte firal, no us estigueu de fer un tomb per aquest poble amb importants vestigis medievals. Un molt bon dia assegurat!
Informeu-vos al Tel. 973 30 30 38


DEL DIA 25 AL 27 D’AGOST: ESCLATA L’AVERN A L’AQUELARRE DE CERVERA.
Entre tots els focs de festa que esclaten al nostre estiu, el més malèfic és, sens dubte, el que s’escampa pels carrers i carrerons de Cervera per l’Aquelarre. I és que el nom mateix ja ho diu tot: bruixes i bruixots, encanteris, pocions màgiques i tot allò que té a veure amb les forces de l’Avern, es troben a la capital de la Segarra aquests dies. I tots aquells que tingueu intenció d’anar-hi per primer cop us agradarà saber que enguany la festa està dedicada precisament a les bruixes primerenques i no als iniciats que volen gaudir dels plaers prohibits de la nit. Hi haurà cercaviles, i el foc i algun mascle cabró en seran els protagonistes. La Fira del Gran Bosc i, és clar, música i concerts. No us podeu perdre ni una espurna, ni una nota
Més informació: Telèfons 973 53 32 12 , també a www.aquelarre.org



DEL DIA 26 AL 29 D’AGOST: DANSA A CASTELLTERÇOL .
A la Festa Major de Castellterçol tothom espera veure la Dansa, però també el Ball del Ciri, tot i que aquest simbolitza el final de la festa. I és que totes dues danses tenen un bon grapat d’anys i s’han convertit en una tradició que ha passat les fronteres de la població.
Podeu informar-vos a 93 866 61 88 i Ajuntament de Castellterçol.


FINS AL SETEMBRE: MARXES A LA LLUM DE LA LLUNA.
Intempèrie organitza conjuntament amb les empreses Un cotxe menys i Caseta del migdia tot un seguit d’activitats que es desenvolupen de nit i que tenen com a base la pràctica de la marxa nòrdica. La proposta és compaginar la pràctica de l’esport amb un sopar a la llum de la lluna i un concert relacionats amb motiu de la sortida. El dia 8 d’agost el recorregut serà pel turó de la Margarola i hi haurà truita de patates i concert de música clàssica. També hi hauran sortides al setembre: el dia 19 pel pantà de Vallvidrera, amb carn a la brasa i percussió africana, i el dia 30, única marxa diürna, discorrerà per la Ronda Verda de Barcelona. El preu de les sortides és de 30,. Euros per persona.
Obtindreu més informació a: 93 419 20 00


ACTIVITAT PERMANENT: TOTS ELS CAMINS DELS PAÏSOS CATALANS.
Fer camí per conèixer terra, la història, la gent i els costums del nostre país és la màxima d’un grup de gent que amb el nom d’Amics del Camí vol crear una xarxa de recorreguts que s’estenguin per tots els Països Catalans. La idea vindria a ser la consecució d’una mena de GR o, millor, dit, un Camí de Sant Jaume, que s’aniria fent i senyalitzant de manera constant. Per fer-ho sol·liciten la col·laboració d’entitats i grups excusioniste de cada zona, conscients que són dels veritables coneixedors del territori. La caminada fundacional va tenir lloc la passada Setmana Santa en què es recórrer i senyalitzar el tram de Benavarri (Ribagorça Oriental) a Tremp (Pallars Jussà). Les propera caminades previstes entre juliol i agost, són al Montseny, Eivissa, Formentera, la Marina Alta i el Vallès Occidental.
Informacions a: 93 844 45 53 i www.elcami.org


DES DEL DIA 25 D’ABRIL I SENSE DATA DE TANCAMENT: LA FARGA TORNA A FER FRESSA A RIPOLL.
Les trompes d’aigua, els martinets, la carbonera, el forn i la fornal, així com la roda hidràulica, de la farga del Palau de Ripoll, ja tornen a fer brogit. I és que novament s’ha tornat a obrir aquest complex que romania tancat des de l’any 1978, quan va cessar la seva activitat. En el decurs de cinc segles d’història aquesta farga va donar forma a peces de ferro, d’acer i d’aram, gràcies a un sistema, el de la farga catalana, únic al món i molt eficaç. Ara ja no s’hi fabricaran perols, però el seu funcionament sí que ajudarà a tothom que hi vagi a conèixer in situ, com es modelava peces i pecetes a les seves entranyes i què suposava per l’economia de la gent de la zona.
Informeu-vos i concerteu les visites a l’Ajuntament de Ripoll: Tel. 972 71 41 42 o bé a l’Oficina de Turisme, telèfon: 972 70 23 51



FINS AL SETEMBRE: IMATGES PER AL RECORD A BARCELONA.
En commemoració de 75è aniversari de la proclamació de la Segona República, el Museu d’Història de Catalunya acull tres exposicions. La primera mostra cent trenta cartells de la col·lecció de la Biblioteca del Pavelló de la República. Les altres dues són de fotografies: “Imatges inèdites de la Guerra Civil”, del fons de l’agència Efe, i “Catalunya en guerra i postguerra” del fons de la família del fotògraf Josep M. Pérez Molinos.
Més informació: Tel. 93 225 47 00


DEL DIA 18 DE MAIG AL 17 DE SETEMBRE: DOMÈNECH i MONTANER I LA DESCOBERTA DEL ROMÀNIC A BARCELONA.
Al MNAC (Museu d’Art Nacional de Catalunya), situat al Palau Nacional al Parc de Montjuïc de Barcelona podreu visitar aquesta complerta exposició de nostre cèlebre arquitecte modernista i de l’únic romànic català. Patrocina el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya.
Informacions a www.mnac.es

ENTRE MAIG I JUNY: PELS MUSEUS DEL CÍSTER.
Amb motiu del Dia Internacional dels Museus (18 de maig), a les comarques que formen la Ruta del Císter es realitzarà una prova cultural que consistirà a recórrer els museus i les col·leccions de la zona d’una manera divertida. Els participants hauran de respondre a preguntes que els faran en cada museu i entraran en un sorteig amb interessants premis. A l’Alt Camp i l’Urgell es farà del 18 al 21 de maig i a la Conca de Barberà del dia 18 de maig al 18 de juny.
Informeu-vos a www.larutadelcister.info



DEL DIA 1 D’ABRIL AL 1 D’OCTUBRE: VITRALLS FRANCESOS A LA PIETAT DE VIC.
El Museu Episcopal de Vic, conjuntament amb el Museé des Monuments Français han fet possible una exposició que portarà a l’església de la Pietat de la capital de l’Osona nou vitralls, reproducció de veritables obres d’art que s’han fetes entre els anys 1933 i 1949. Aquestes grans obres de més de 4 metres d’alçada cadascuna, és la primera vegada que surten de l’estat francès. La mostra s’ha muntat de manera que els vitralls puguin contemplar-se de prop, a diferència de quan hom va a veure aquestes obres en la seva ubicació original, i això dóna a l’exposició un gran atractiu. Segons els organitzadors, els vitralls representen una mena de “resum de l’edat mitjana a França, l’edat d’or del treball del vidre i la llum, amb el sorgiment del gòtic”. Conferències, projeccions i visites comentades completaran la proposta per títol: “Memòria del vidre. Grans vitralls medievals de França.
Més informació: Tel. 93 886 93 60 i www.museuepiscopalvic.com



FINS AL FEBRER DEL 2007: LES MOTOS DE POST-GUERRA A BASSELLA.
Si hom sent les paraules Montesa, Derbi o Lambretta, ràpidament sap de què va la conversa, potser no tant si els mots són Ardilla, Ducson o Clua. Doncs ara al Museu de la Moto de Bassella fan una exposició on podreu veure tots aquests model i més. Tots ells, exemplars fabricats a l’Estat espanyol entre els anys 1940 i 1960.
Informeu-vos al Tel. 973 46 27 31


VISITES CULTURALS PERPÉTUES: “VIU LA HISTÒRIA!” A TOT CATALUNYA.
La Generalitat de Catalunya proposa una sèrie de visites amb l’esmentat títol i tot un seguit d’ofertes ben engrescadores, no vos manca alguna per visitar?
· Seu Vella a Lleida
· Casa Rafael Casanova a Moià (casa nadiua).
· Torre de la Manresana a Manresa.
· Monestir de Santes Creus a Santes Creus.
· Monestir de Poblet a Poblet.
· Monestir de Vallbona de les Monges a Vallbona.
· Casa Museu de Prat de la Riba a Castellterçol.
· Capella Reial de Santa Àgata a Barcelona.
· Canònica de Santa Maria de Vilabertran a Vilabertran.
· Palau Moja a Barcelona.
· Cartoixa de Santa Maria d’Escala Dei
· Castell Monestir de Sant Miquel d’Escornalbou. Escornalbou.
· Castell de Miravet. Miravet.
· Monestir de Sant Pere de Rodes. Sant Pere de Rodes.
· Castell i Canònica de Sant Viçens de Cardona a Cardona.

Per a informació de dies de visita i d’horaris: Tel. 93 22 54 700 i www.mhcat.net




Moltes gràcies per la vostra amable atenció