dimecres, de març 08, 2006

Apunts envers la participació ciutadana

Fa dies vam encetar el tema de la participació ciutadana al nostre poble.
De la participació com a quirzetencs i quirzetenques als processos decisoris de tots i cadascun dels temes que tenen a veure amb el futur de la nostra localitat.
De quina manera els quirzetencs i quirzetenques podem contribuir a definir les accions prioritàries que ens permetin construir un espai de qualitat ?
A quins processos de reflexió i participació estem convidats els ciutadans i ciutadanes?
L’informem del mes de febrer va publica un monogràfic envers La participació ciutadana, eix central de tots els projectes.
Potser ara si sabem a quins processos de reflexió i participació estem convidats els ciutadans i ciutadanes.
I avançant en aquest tema, vàrem demanar reflexions envers la participació. I ja podem publicar la primera. Ens la fa arribar la Petra Molinero, veïna de Sant Quirze i regidora de ICV al nostre ajuntament.
Agraïm les seves reflexions i convidem a la resta de quirzetencs i quirzetenques a dir la seva.


Article

Gràcies Xavier per obrir aquest blog que ens facilita als veïns de Sant Quirze un espai per intercanvi i participació.
“Participació” primer tema que proposes per començar a debatre des de aquest mitja.


El tema de la “Participació” es un projecte que jo crec sempre està present en els objectius d’actuació de quasi bé tots els partits i entitats. Ara be, ¿com es fa possible que aquesta participació sigui un fet real, on estiguin implicats tots els sectors responsables del nostre sistema?.

De entrada dir que jo crec que tots els ciutadans hem ser corresponsables e implicar-nos en les actuacions que afecten de manera important els nostres interessos. Es una participació que no tant sols passa per anar a votar cada quatre anys”.
I això d’alguna manera ho creiem molts, de fet aquest mateix mitja, o be les diferents entitats que estan funcionant en el nostre entorn, i que demanen aquesta participació per poder dir i opinar, en els temes mes importants de les nostres formes de vida diària.

Es ben cert que el ritme de vida que portem tots, ens fa estar lluny dels compromisos diaris que s’han d’agafar en el entorn mes proper. Però s’ha de intentar des de les diferents administracions facilitar, taules de debat públic i obert al respecte dels projectes i les decisions que s’han d’agafar i que impliquen interessos directes dels ciutadans.

En el nostre entorn a Sant Quirze, crec que des de l’Ajuntament que es l’administració mes propera al ciutadà, primer s’ha de portar l’informació a tots els veïns i veïnes, s’ha estimular el seu interès i les seves inquietuds, per estar presents ens tots els processos importants de decisions que afecten al nostre municipi.

Es molt important, apropar la política a la ciutadania, impulsant processos de participació que aproximin i facin visibles la política a les persones.
Potenciar i millorar aspectes de democràcia participativa i directa a través de processos d'iniciativa legislativa popular, (els referèndums, les consultes populars, etc).
Dinamitzar les institucions per tal que recuperin la seva centralitat en la vida política. Reforçar l'obligació personal de rendir comptes des de les administracions i crear mecanismes de seguiment i avaluació de resultats.
Afavorir mecanismes de concertació i cogestió que permetin incorporar més persones i sectors ciutadans representatius, en la presa de decisions polítiques.
Garantir la igualtat genèrica en la presentació de candidatures i en la constitució dels organismes de govern, de les institucions polítiques i a les diferents entitats o associacions. Cal assegurar la paritat per cada sexe i assegurar els mecanismes perquè això sigui efectiu i no sols formal.

Aquests d’entre altres son punts fonamentals, del que jo crec, ha de ser la participació de ciutadans i ciutadanes de qualsevol poble o ciutat.

Petra Molinero
Veïna de Sant Quirze i Regidora a l’Ajuntament, per ICV


Foto: Enric Alloza