dijous, de febrer 23, 2006

"Per dijous gras botifarra menjaràs"

Aquest dijous és popularment conegut com el Dia de la Truita, per la tradició de menjar la truita amb botifarra . La més popular en aquesta diada, però, és la botifarra d’ou. També és una data en què les escoles acostumen a sortir d’excursió o celebrar el Carnaval.
La celebració del Carnestoltes està fixada de Dijous Gras a Dimecres de Cendra en una setmana mòbil en funció del calendari litúrgic. Però si tenim en compte els antecedents romans del nostre Carnaval, el cicle de Carnestoltes s’encavalla amb el cicle de Nadal i fins i tot l’inclou.
D’aquesta manera, a més de les festes del Carnaval pròpiament dit, podem vincular un seguit de festes tradicionals catalanes a les antigues festes romanes. Per exemple, les bromes dels Sants Innocents (28 de desembre) o l’elecció del Bisbetó a Montserrat (6 de desembre) poden vincular-se perfectament amb les Saturnàlies (les festes romanes); les festes de Sant Antoni Abat, patró dels animals (17 de gener), amb les Lupercals; o les festes de les dones, que per Santa Àgueda (5 de febrer) es fan a Riba-roja d’Ebre, amb les Maternals.